Jdi na obsah Jdi na menu
 


Měsíček zahradní

Měsíček zahradní (Calendula officinalis L.) je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých.


Měsíček zahradní je jednoletá (dvouletá jen zřídka) bylina rostoucí z vřetenovitého kořenu. Lodyha je větvená až 50 cm vysoká. Spodní listy jsou kopisťovité, horní kopinatě eliptické až 12 cm dlouhé. Povrch listů je chloupkatý a na omak lepkavý. Květy jsou oranžově žluté s dvouřadým zákrovem, Okrajové květy jsou jazykové, ve vnitřním terči jsou květy trubkovité sedící na plochém lůžku. Kvete od června do podzimu. Plody jsou nažky.

Je to okrasná zahradní květina, která prospívá bez velkých nároků na půdu na slunných místech.

mesicek-zahradni.jpg

Vědecká klasifikace

Nadříše:      jaderní 
Říše:              rostliny 
Podříše:     vyšší rostliny 
Oddělení:  krytosemenné 
Třída:
         vyšší                                                
dvouděložné                                    rostliny 
Podtřída:    Asteridae
Řád:               hvězdnicotvaré 
Čeleď:          hvězdnicovité 
Rod:              Měsíček 

 

Tato jednoletá bylina se sbírá za slunného a suchého počasí. Trhají se jednotlivé, pouze oranžové (žluté se považují za neúčinné) květy bez lůžka nebo i s ním a rychle se suší ve stínu. Pokud použijeme troubu, neměla by teplota přesáhnout 60 – 70°C. Bylinu skladujeme v tmavých nádobách nepropouštějících světlo (kvůli zachování barvy a nedošlo k rozkladu účinných látek).

 

Původ

Pochází z jižní Evropy a Orientu. Protože se od starověku pěstuje jako léčivá rostlina, byl rozšířen do celé Evropy a i do severní Ameriky.
V Česku se hodně pěstuje na zahrádkách jako okrasná i léčivá rostlina, někdy i zplaňuje.

 mesicek-zahradni2.jpg

Účinné látky
Obsahuje hlavně silice, saponin, asi 19 % hořčiny kalendenu a kalendulinu, různé karotenoidy, kyselinu salicylovou aj.

 

Léčivé účinky

mesicek-zahradni3.jpg

V léčitelství se používá sušený květ s kalichem nebo pouze okvětní lístky.
Působí proti křečím, povzbuzuje sekreci žluči, zastavuje další růst bakterií, při zevním upotřebení urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran a užívá se i proti plísním a při bércových vředech. Tradičně je používán k léčení žaludečních a dvanáctníkových vředů, krvácení z nosu, bércových vředech, hemeroidech, alergických zánětech kůže a podobně.

 

Použití v kosmetice

V současné době je v kosmetickém průmyslu hojně využíván k výrobě produktů zjemňujících pleť, mastí na rozpraskané ruce, opruzeniny, omrzliny, popáleniny, křečové žíly, trombózy a proleženiny. Bývá přísadou do pleťových vod, šampónů a přírodních mýdel.
Všeobecně známý je podomácku vyráběný měsíčkový olej, z kterého si pak sami můžete vyrobit léčivou mast.

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA